– Det kändes bra direkt, jag har min egen audionom Magnus, och det är jättebra.

Anette Klum Rube var knappt 40 år och hade inte haft en tanke på att hon skulle få något fel på hörseln.
– Jag trodde först att jag bara hade fått lock för örat när jag började höra dåligt. Det skulle säkert gå bort med lite Revaxör.
– Men så blev jag yr också. Det kom successivt och när jag sen började få balanssvårigheter, och det började snurra i huvudet på mig, då förstod jag att det var något mer. 
Det slutade med att Anette gick till en öronläkare som kunde konstatera att hon drabbats av sjukdomen Otoscleros.

Otoscleros drabbar främst kvinnor

Otoscleros drabbar kvinnor oftare än män. Sjukdomen, som yttrar sig i hörselnedsättning med eller utan tinnitus, debuterar ofta i samband med graviditet. Man antar att östrogen ska ha betydelse för utvecklingen av sjukdomen. Det är dock ofarligt att äta p-piller eller östrogentabletter. I princip är sjukdomen dubbelsidig men hinner ibland inte utvecklas i båda öronen.
Benet i innerörat omvandlas och blir hårt. Stigbygeln blir med tiden alltmer trögrörlig, men innerörats funktion är oftast helt normal. Därför kan man åtgärda problemet med en operation.
 – Doktorn föreslog hörapparater och det kändes inte roligt alls, jag menar när man är under fyrtio och ska behöva hörapparat, det är inte så kul. Men jag ville i alla fall försöka.
Det blev början på ett års lång väntan för att få komma till en utprovning. Men Anette blev aldrig kallad, och till slut blev hon skickad vidare till Hörbart, som kunde ta emot på en gång.

Kändes bra direkt

– Det kändes bra direkt, jag har min egen audionom Magnus, och det är jättebra. Han är fantastisk och tar sig tid till att fixa allt, och jag kan komma när som helst om jag vill ändra något och så.  
– I början höll vi på ganska länge med att prova ut rätt apparater. Det finns ju mycket att välja på, alla med sina egna prestanda. Den första jag fick var väldigt stor, och den kändes inte alls rolig, men sen har vi provat en massa olika innan vi hittade rätt lösning för mig. Vår gemensamma inställning var att det ska fungera, det ska bli bra.
– Jag tyckte inte att jag hörde så dåligt, men det roliga var att när jag väl satte hörapparaten i örat så var det bara wow, va högt!
 – Jag trodde de skämtade med mig, och satte på hörapparaten på högsta volym. Men så var det inte, utan det var så jag skulle höra. Jag hörde mycket sämre än vad jag kunde föreställa mig.
Anette hör bara dåligt på ena örat, vilket hon tycker är skönt på ett sätt, men också lite konstigt 
– Det balanserar inte jättebra mellan öronen alltid, men numera har jag alltid hörapparaten på mig. I början gjorde det inget om jag glömde hörapparaterna hemma, men nu vänder jag hem igen om jag har glömt dem.
– Min hörsel har blivit sämre hela tiden så Hörbart måste göra justeringar hela tiden. Först hörde jag bara inte de mörka ljuden men jag hörde diskanten, men nu har jag förlorat den också.

Funderar på operation

Ostocleros kan behandlas med operation, och Anette funderar på att göra det. Operationen ger vanligtvis mycket god hörsel. Ett hål borras l i stigbygeln och där sätter man in en liten protes av metall och teflon.
– Jag har fått ett så bra bemötande hos Hörbart så det känns helt ok att ha hörapparater, det har funkat bra. Men för barnens skull kan det vara en fördel med operation. Ligger jag på mitt högeröra så hör jag ingenting. Jag  vill kunna höra om de vaknar och så, speciellt om inte min man är hemma. 
– Jag har inget att förlora. Då kan jag kanske bli så bra att jag kan vara utan apparat några år igen, innan det kommer tillbaka. 
– Och så länge jag har Hörbart att tillgå känner jag mig trygg när det gäller att få snabb och kunnig hjälp även i framtiden.

I början gjorde det inget om jag glömde hörapparaterna hemma, men nu vänder jag hem igen om jag har glömt dem.