– Morfar hör vad jag säger nu, säger mitt barnbarn till sin mamma.

Arne Keller är 77 år, och har sedan fem år tillbaka Cochleaimplantat på ena örat.
– Jag har tidigare hört bra, men vid 40-årsåldern blev det dåligt på båda öronen. Jag märkte det inte så mycket själv, utan det var mina barn som gjorde mig uppmärksam på det.
Så Arne fick den tidens hörapparater, större och klumpigare än idag, men bra nog för att få vardagen att fungera.
– Men det var först för fem år sedan, när jag fick Cochleaimplantat, som jag kunde höra fågelkvitter igen. Och mitt barnbarn har sagt till sin mamma att “morfar hör vad jag säger nu”, konstaterar Arne förnöjt.

Rogerpennan blev ett lyft

Cochleaimplantatet blev en stor förbättring för Arne, men en ännu större förbättring är det senaste tillskottet av hjälpmedel som Arne skaffat nu under våren, en så kallad Rogerpenna.
– Jag har ett förslag till överskrift på intervjun med mig, Ökad livskvalitet. För det är faktiskt sant, det är så det är. Den här pennan, som jag fick reda på genom Ronnie på Hörbart, har revolutionerat mitt liv igen. Den är kopplad till mitt implantat, och är väldigt sofistikerad. Jag lägger den bara på ett bord så hör jag vad alla säger runtomkring. Den är också kopplad till min fasta telefon och mobilen, så jag numera kan föra ett telefonsamtal och inte behöver förlita mig på SMS hela tiden. Det underlättar för mig, men framför allt för min fru, som jag förr alltid fick be att ringa viktiga samtal för min räkning.
– Pennan har så många funktioner.
Arne visar ivrigt hur Rogerpennans olika funktioner kan användas till att fånga in rundabordssamtal, eller pekas på en viss person för intimare dialog eller användas för att få in ljudet från TV:n.
– När jag tittar på TV sätter jag den här bredvid apparaten, och samtidigt som jag laddar den över natten så får jag in ljudet och då slipper jag text-tv. Så nu kan jag och min fru titta på tv:n med samma ljud. Jag har haft en T-slinga i kudden som jag sitter på, och den har också fungerat bra, men inte lika bra som Rogerpennan.

Smidigt och enkelt

Smidigheten är det som Arne är mest nöjd med.
– Det är en stor skillnad mot tidigare, då jag behövde massor med små apparater som jag hängde runt halsen, eller lade på bord.
– Ja, jag är faktiskt jättenöjd.
– Det är dock lite synd med det höga priset. Men för de som arbetar finns ju möjligheten att arbetsgivaren och/eller försäkringskassan kan stå för en del av kostnaden, det där vet Ronnie och de på Hörbart, de kan sin sak och hjälper alltid till när man hör av sig. Jag har fått en fantastisk hjälp av Ronnie med att installera pennan till de olika funktionerna. Han har ställt upp och hjälp och förklarat. Det är mycket som ska fungera.
– För egen del är jag övertygad att mitt nya hjälpmedel på sikt kommer att vara en bra investering.

Aktiv vardag

Arne är väldigt aktiv. En gång i veckan går han på “tecken som stöd”, och han är med i flera föreningar.
– Jag är till exempel med i “Hör och Häpna”, en förening för oss som hör lite dåligt. Och så gympar jag två gånger i veckan med Opalen, Old People Active Life, där medelåldern är 70. Vi går på KTH-hallen och tränar.
– Man förlorar många gamla vänner när man hör dåligt, men vi som hör dåligt får nya hörselvänner, till exempel genom Hör och Häpna, och det är både givande och mycket trevligt.

– Det är en stor skillnad mot tidigare, då jag behövde massor med små apparater som jag hängde runt halsen, eller lade på bord.