Det var ju en helt ny värld som öppnade sig för mig. Nu kan jag höra i alla situationer.

Ända sedan Berne Nilsson, 60, var liten och lekte med knallskott och andra tokerier, som han säger, så har han haft problem med hörseln.
– Eller så är det åren som bergarbetare under jord som satt sina spår, där var ljudnivån rejält hög ibland. Men det var inte förrän nu på 2000-talet som jag fick höra om Tinnitus på en föreläsning jag gick på, och då förstod jag att det var något jag hade.
Berne har haft Tinnitus sedan 20-årsåldern, och med åren har den bara blivit värre och värre.
– Jag gick till bygghälsan en gång för att kontrollera hörseln, men det slutade i en katastrof. Där var det en dam som skrek åt mig att jag skulle trycka när hon sa till, och inte när jag vill. Annars kan du gå härifrån, sa hon, och då gjorde jag det. Det var ett väldigt tråkigt bemötande, för det var ju inte mitt fel. Det tjuter ju hela tiden i mitt öra, då är det svårt att veta vilket tjut man ska trycka eller inte trycka på.
Till slut fick Berne i alla fall sina hörapparater efter att ha levt ett liv utan.
– Jag hade en sambo på den tiden och hon tjatade på mig att jag sade va hela tiden.
Hörapparaterna underlättade lite för Berne, men han hade fortfarande problem eftersom tinnitusen gjorde att han måste koncentrera sig mycket för att urskilja de hörbara ljuden.

Skeptisk

Så när Berne till slut kom till Hörbart så var han skeptisk till att han skulle få någon mer hjälp.
– Men så fel jag hade, säger Berne.
– Hos Hörbart förstod man mina problem och hade det tålamod som behövdes. De är helt fantastiska där på Hörbart. Det är helt enastående, jag kan inte nog uttrycka mig hur mycket det här har betytt för mig. man måste uppleva det själv för att förstå vilken enorm skillnad det är.
– De nya hörapparaterna är så mycket mindre än de gamla, och jag får dem inställda precis som jag vill ha dem.

God hjälp med hjälpmedel

Sedan kom nästa lyft för Berne.
– Jag hade ju hört på Hörbart om att det fanns andra hjälpmedel än hörapparater om jag ville fungera bättre på arbetet, och med deras hjälp kunde jag ansöka hos försäkringskassan. När det blev godkänt kom Ronnie på Hörbart till mig på arbetsplatsen för att se vad jag behövde.
– Han ville ville vara i min miljö, för att se hur det fungerade, och tillsammans gick vi igenom vad som fanns och vad som skulle fungera för mig.
Berne visar en dosa han har hängande runt halsen, en konferensmikrofon att ställa påp bordet och en liten myggmikrofon att sätta på rockslaget hos den som håller ett föredrag till exempel.
– Det har varit hur bra som helst. Om jag kommer nånstans där det är en föreläsning och de inte har en slinga, då kan jag be föreläsaren att han har den lilla mikrofonen på sig och jag hör precis hur bra som helst. Det var ju en helt ny värld som öppnade sig för mig. Nu kan jag höra i alla situationer.
– Det är hörbart som har hjälpt mig med alla de här grejerna. Ronnie var nästan nöjdare än jag när han hade visat mig alla saker och hört hur bra det fungerar för mig.
Berne konstaterar att livet förändrats radikalt, både hemma och på jobbet. Förut fick han antingen gå ut från kontoret eller dra sig undan i ett hörn när någon ringde.
– Nu kan jag ta samtalen var jag än är, även om det är fullt med gubbar i rummet och kompisen pratar i sin lur därborta. Samtalet går direkt in i örat.
– Det är en helt ny värld, konstaterar Berne nöjt.


Hos Hörbart förstod man mina problem och hade det tålamod som behövdes.