Ronnie Lindroth, Hörselingenjör

Vid nedsatt hörsel är tillvaron full av utmaningar. Hörapparater förstärker ljud och gör dem hörbara men det är den nedsatta förmågan att sortera ljud som är det största problemet. Det leder till att det blir extra viktigt att få ett så rent och tydligt ljud som möjligt, i så många situationer som möjligt.

Ett av de vanligaste problem som hörapparatbärare stöter på är att höra sin mobiltelefon i olika sammanhang. Det finns en rad lösningar för det, beroende på modell och fabrikat, många s.k. ”streamers” som fungerar som en mellanlänk mellan hörapparaterna och ljudkällan (telefonen).

Appar för smartphones
För att själv kunna styra olika funktioner i hörapparaten har nästan alla tillverkare tagit fram fjärrkontrollappar för smartphones.
2014 kom de första made for iPhone hörapparaterna från företaget GN Hearing. Tack vare ny strömsnålare Bluetoothteknik och samarbete med Apple kunde man nu länka hörapparater direkt till mobilen och streama både telefonsamtal och annat ljud direkt till hörapparaterna.

Antalet hörapparater som är MFI (made for iPhone) är nu många. Hela listan finns här.

GN Hearing är inne på sin tredje generation av made for iPhone hörapparater, LiNX 3D. De har även en rad tillbehör för att höra i buller, sin TV mm. En fördel är att dessa tillbehör är bakåtkompatibla med många av de äldre hörapparaterna och även fungerar med nyare processorer från Cochlear för de som har CI på en sida och hörapparat på den andra. Cochlear har även benförankrade made for iPhone hörapparater.

Widex made for iPhone hörapparater heter Beyond. De har relativt låg strömförbrukning och prioriterar ljudkvalitet högt. Widex är även extra duktiga på att hantera vindbrus. Just vind talar man gärna om då fabriken i Danmark helt drivs av ett eget vindkraftverk. Widex familj med tillbehör för att kunna höra i buller, sin TV mm heter DEX . Även dessa tillbehör fungerar med de senaste Beyond och är bakåtkompatibla med många av de äldre hörapparaterna.
Det har provats ut många Widex hörapparater i Sverige de senaste åren, och chansen att dessa tillbehör fungerar till befintliga hörapparater är stor.

Starkeys senaste made for iPhone hörapparater heter Halo 2. Starkey är från USA, där de är störst på den amerikanska marknaden. I Sverige har inte Starkey haft något dotterbolag aktivt på ett tag och har därför inte varit så närvarande på den svenska arenan.

Sivantos (fd Siemens) har nyligen presenterat made for iPhone hörapparater som heter Signia Pure 13 BT. För att få ljudet från TV och andra ljudkällor finns sändaren StreamLine TV.

Oticon har made for iPhone hörapparater som heter Opn. De talar mycket om sin nya mer ”öppna” lösning för att kunna höra i bullrig miljö, en vidareutveckling av de mer traditionella riktimikrofonerna. Opn går att ansluta trådlöst till ljudkällor som TV via en TV-adapter. Fler tillbehör är under utveckling.

Många fabrikat på marknaden
Det finns även fler fabrikat i dag på marknaden, där vissa är ”syskonfabrikat” till ovan nämnda. Made for iPhone hörapparater finns i dag i alla prisklasser och en del modeller är upphandlade av vissa landsting. I dagsläget finns inga hörapparater som kan streama direkt från Androidtelefoner utan något extra tillbehör, men detta är något som det arbetas hårt på att lösa på flera håll. För de som använder andra telefoner än iPhone finns andra lösningar. Idag är det relativt vanligt att ha flera mobiltelefoner, privat och i arbetet.

Vilka hörapparater som passar just dig och din situation bäst beror på många saker. Hur du hör, vilka miljöer du vistas i, vad du prioriterar högst. Är en hög IP-klassning (fukt och dammskydd) viktigt för dig? Vad är du van vid sedan tidigare? Vilka fabrikat av hörapparater har du tidigare haft? Behöver du fler hjälpmedel för att höra bra i buller eller på möten på ditt arbete mm?

Det finns många saker att ta ställning till och mycket nytt kommer hela tiden från alla leverantörer. Det är fantastiskt roligt att hänga med i utvecklingen!