Hörapparater i Stockholm

Att börja med hörapparat är inte som att börja använda glasögon eller iläggssulor. Det är en rehabilitering som kan ta lite tid. Vi ger mycket information vid besöken och det tar lite tid att ta till sig och processa informationen som sagts.
En rehabiliteringskedja består i regel av minst tre besök; ett nybesök, ett utprovningsbesök och ett uppföljningsbesök. Besöken ligger vanligtvis med 2-6 veckors mellanrum.

Vad gör man då på respektive besök?
Nybesök: Varar vanligen mellan 30-45 min beroende på vad som behöver göras. Vi börjar alltid med att ta en så kallad anamnes; vi frågar om din bakgrund vad gäller öron & hörsel, ev tinnitusbesvär och hur din vardag ser ut. Varför vi vill veta detta är för att kartlägga vilka hörselbehov och -besvär som finns och som vi behöver förhålla oss till.

Vi brukar sedan gå vidare med att titta i öronen för att kontrollera hörselgångarnas storlek och att det inte finns vax i vägen. Allt för att kunna utföra ett audiogram (hörselprov) där vi får se hur du hör. Audiogrammet är väsentligt då vi sedan går vidare med hjälpmedel. Om du har varit hos en läkare och redan gjort audiogram relativt nyligen är det bra om du tar med detta till besöket, då behöver vi inte alltid ta ett nytt.
Vi går igenom hur hörseln ser ut och ger information om regelverk, vilka hörapparater som kan passa alternativt om det är aktuellt med andra hjälpmedel. Vi är nu framme vid det stora beslutet – val av hörapparat (förutsatt att du är i behov av en såklart!). Det ska väljas fabrikat, modell och färg. Vi hjälper till med att välja och vraka bland i stort sett allt som finns på marknaden. Detta gör att vi inte kan lagerhålla alla modeller och färger utan hjälpmedel beställs till dig efter ditt val. Därför bokas en ny tid för utprovning, vanligen efter ca 2-4 veckor.

Utprovningsbesök
Nu påbörjas äventyret! Vid detta besök har apparaterna kommit och de ska nu ställas in till din hörsel. Förutom att få lyssna på ljudet och justera det delvis efter dina preferenser är det en hel del praktiska bitar att gå igenom. Vart sitter batteriet, hur byter man det? Hur ska man göra rent och hantera byte av förbrukningsartiklar? Vad finns det för reglage på hörapparaten och hur fungerar de? Vi har också ett av de mer tålamodsprövande momenten, att få apparaten på plats på örat på rätt sätt (kan vara svårare än det låter..).

När man får lyssna genom hörapparater låter det ofta lite konstigt, även om man är van vid hörapparater sedan många år blir det oftast en liten omställning till det nya ljudet. Många reagerar på att man hör sin egen röst annorlunda och att man kan känna sig lite “överhörande”. Med hörapparater hör man plötsligt nya ljud i vardagen, klockor som tickar, golvet hemma knarrar och när man spolar med vatten kan det låta som ett Niagara-fall.
När allt är klart tar du med dig apparaten/-erna hem och testar i din vardag. Dels behöver du några veckor på dig att vänja dig vid alla ljud och sedan ytterligare ett par veckor att kunna utvärdera nyttan i olika situationer. Vi bokar återbesök efter ca 4 veckor för uppföljning.

Uppföljningsbesök
Välkommen tillbaka. Nu sätter vi oss ner och pratar kring hur du haft det under prövotiden. Vad har fungerat bra? Vad har fungerat mindre bra? Är det något i hanteringen som är klurigt? Motsvarar apparaterna dina förväntningar?

Ibland behöver vi justera lite på ljudet, ibland behöver man ändra funktionen på reglagen. Ofta behöver vi repetera rengöring och generell hantering av förbrukningsartiklar. Vanligtvis glöms ca 1/3 av informationen från utprovningsbesöket bort just för att det är så mycket information och det kan vara överväldigande att få hjälpmedel. Om man märker att det är stora problem så vi måste byta modell, eller om vi behöver göra större justeringar vill vi träffa dig igen på fler besök för att vara säkra på att du har en så optimal lösning som möjligt.

Om allt är frid och fröjd släpper vi dig ut på egna ben efter detta besök. Då får du tappert kämpa på i vardagen och vi finns till hands vid behov. Du är alltid välkommen att komma tillbaka till oss! Ring och boka en tid, eller om det är ett enklare fel/åtgärd är du välkommen till vår jour, se information om tider på våra olika mottagningar under fliken Öppettider på hemsidan.


Om Hörapparater

I dagens moderna hörapparater har du tillgång till ett stort urval av modeller med ergonomisk tilltalande design och den senaste digitala tekniken för ljudbehandling. Kom förbi oss på Hörbart och testa hörapparater i Stockholm för att se vilken som passar dig bäst!

Det finns flera olika modeller av hörapparater hos oss i Stockholm. När man ska välja hörapparat är det först och främst din hörsel som avgör vilken modell som passar. Därför utförs alltid, om det inte redan är gjort, ett hörseltest innan man går vidare och gör ett val. Det är också viktigt att ta hänsyn till dina individuella förutsättningar, t.ex. öronens storlek och form. Slutligen är det givetvis mycket viktigt att ta hänsyn till vilka dina egna önskemål är eftersom det är du som ska bära hörapparaterna dagligen.

Bakom örat

Detta är den vanligaste modellen av hörapparat där själva apparaten befinner sig bakom örat.
Vanligen leds ljudet sedan in örat akustiskt via en slang. För att allting ska sitta kvar på plats i örat har man även en del som sitter inne i hörselgången. Vid en lättare hörselnedsättning används oftast en öppen lösning, vilket innebär att man har en liten och ventilerad insats som inte täpper till örat. Vid en svårare hörselnedsättning brukar man oftast gjuta en individuell insats eftersom det annars kan bli för svagt ljud.
Fördelen med denna modell är att den passar alla typer av hörselnedsättningar eftersom den går att anpassa på många olika vis med de olika typerna av insatser.
Det brukar vanligtvis inte vara något problem med att dessa hörapparater är i vägen för glasögonen. Om det ändå skulle bli för trångt bakom öronen kan man välja en apparat som är mindre till storleken.

I örat

Vid denna modell befinner sig samtliga delar av hörapparaten inne i hörselgången och ytterörat.
Denna modell är att den främst passar personer med måttlig hörselnedsättning. Vid en lättare hörselnedsättningar, upplevs det som instängt eftersom apparaten sitter tätt i örat. För en person med grav hörselnedsättning är dessa apparater för svaga.

Lämna ett meddelande så kontaktar vi dig

Samtycke