Skydda öronen mot buller

Hörselskydd – Ett bra sätt att skydda dig mot hörselnedsättning -Var rädd om hörseln

Vanliga öronproppar skyddar mot hörselskador men det låter oftast inte speciellt bra med dem. Detta då öronpropparna förvränger ljudbilden och ger en instängd känsla. På t.ex. konserter kan det därför vara frestande att ta ur dem. Ofta försvårar de också förmågan att uppfatta tal väsentligt.

Det finns några olika varianter som är bättre!

Personligt formgjutna hörselskydd

Om du vet med dig att du kommer att använda dina hörselskydd ofta och har höga krav på ljudkvalitet är det en god idé att skaffa formgjutna hörselsskydd.

Du kan då få hörselskydd som är bättre anpassade för just dina öron och specifika situationer. Dessa hörselskydd kräver en avgjutning av örat. Resultatet blir ett par mjuka hörselskydd i silikon som passar perfekt i hörselgången och där dämpningen kan regleras med utbytbara filter. Som ett exempel kan vi ta en lärare som använder hörselskydden i skolan. Där används kanske ett filter som inte dämpar så mycket. Efter jobbet kan filtrena bytas ut till ett par som dämpar betydligt mer innan det bär av till rockkonserten senare på kvällen.

Filtrena ger en jämn dämpning av ljudet. Det blir varken för mycket bas eller diskant utan det låter bra (som det ska) fast lägre.

Vanliga hörselskydd (fast bättre!)

Dessa hörselskydd är inte individuella men på flera sätt ändå bättre än vanliga öronproppar eller motsvarande. De brukar komma i en ask med olika storlekar för att passa de allra flesta. De har filter med olika styrka som är anpassade för att släppa igenom tal och eller dämpa jämnare för musik.

Jägarskydd

Jägarskydd är formgjutna hörselskydd med rejäl dämpning för att undvika hörselnedsättning. Men samtidigt innehåller de teknik som förstärker svaga ljud. Detta gör det lätt att höra varifrån ljud kommer och andra viktiga svagare ljud. Det brukar också gå att koppla in medhörning från extern ljudkälla, t.ex. jaktradion. Dessa hörselskydd kan så klart även användas till annat än jakt.

Lämna ett meddelande så kontaktar vi dig

Samtycke