Ronnie Lindroth, Hörselingenjör

Vi får många frågor om hur man kan koppla mobilen till hörapparater. Särskilt efter mitt inlägg om made for iPhone-hörapparater.

Många har frågat om vad det finns för lösningar för att koppla Androidtelefoner till hörapparater, och även vad det finns för lösningar för de som inte har hörapparater som är ”made for iPhone”?

Jag skrev för ett par år sedan om olika sätt att få ljudet från bland annat sin mobiltelefon till sina hörapparater. De lösningarna är fortfarande aktuella för de hörapparater som fanns på marknaden då. Men nya generationer har tillkommit, både vad gäller hörapparater och tekniken runt dessa. Nu finns många nya möjligheter, med ökat stöd för bland annat senaste Bluetooth 4.0.

Dags för en uppdatering
Här kommer en sammanställning av det som jag själv har mer erfarenhet av, men den gör inte anspråk på att vara komplett. Vilken teknik du kan använda beror till att börja med på vilka hörapparater du bär. Klokt att ta med detta i beräkningen från början, då du väljer apparater med andra ord!

Teleslinga / Halsslinga
Det finns ett antal olika alternativ på marknaden, både med och utan sladd. Ett exempel är det finska företaget Jentafon som har arv från Nokias tradition, med bra teleslingor till mobiltelefoner.

Bluetoothslingan LPS-6 är en enkel lösning för de som vill höra mobiltelefon via hörapparaternas telespole. Den vibrerar vid inkommande samtal, du växlar hörapparaterna till T-läge, trycker på svarsknappen och är handsfree.

För dig som inte vill eller kan använda Bluetooth finns det handsfree med slingkrok/slingkrokar som hängs på örat bredvid hörapparaten vid telefonsamtal. Ett exempel på detta är Edins CL Hook 8.

Oticon Streamer var den produkt som myntade begreppet ”streamers” till hörapparater. Att kunna föra över ljud till sina hörapparater digitalt utan störningar och i stereo, var Oticon tidiga med.
Den senaste som heter Streamer Pro är en del av det som Oticon kallar Connectline.

Streamer pro är uppgraderad för att möjliggöra bland annat ännu högre ljudkvalitet från mobiltelefon än tidigare. Nu kan du även styra funktioner i dina hörapparater via en app i din telefon, om du vill. Det går att ansluta en rad saker som TV, fast telefon, dator osv.
Det finns även en kontakt för anslutning av minimottagare från tex Phonak eller Comfort Audio för deras respektive mikrofon/konferenssystem.

Har du Oticons made for iPhone apparater Opn och Android så är en lösning på gång, connect clip sägs komma under andra halvåret 2017.

Easytek heter systemet för de senare hörapparaterna från Sivantos (tidigare Siemens). Mobilsamtal, TV osv kopplas direkt till hörapparaterna. Mobilen kan användas som fjärrkontroll till hörapparaterna via en app.

Även här finns uttag för för anslutning av minimottagare från t:ex Phonak eller Comfort Audio för deras respektive mikrofon/konferenssystem.

Phonak har en ny generation hörapparater som har fått ett antal nya hjälpmedel.

Phonak anger 30% lägre strömförbrukning vid streaming än tidigare och en rad finesser har tillkommit. Även Phonak har en app där du kan styra dina hörapparater från mobiltelefonen. Compilot II finns för de som vill ha alla funktioner,

eller så väljer du ComPilot Air, för smidigare format.

Easycall är en sändare som du fäster direkt på din telefon. För de som vill ha en enkel och bra hemtelefon finns den trådlösa DECT-telefonen CP1 med inbyggd streamingfunktion.
Phonaks Compilot (1&2) har uttag för anslutning av minimottagare. Många av Phonaks hörapparater kan även utrustas med designintegrerade minimottagare för deras Rogersystem med trådlösa mikrofoner.

Unitron har trådlösa tillbehör till sina hörapparater för telefon/TV osv, som uDirect, uTV och uMic.

CI Advanced Bionics är lite kompisar med Phonak. Med rätt modell av processor på ett öra och rätt modell av hörapparat från Phonak på det andra kan du använda Compilot för att höra mobiltelefon/TV osv i både hörapparat och CI samtidigt
Fungerar med designintegrerade minimottagare från Phonak Roger, men även via ComPilot med minimottagare.

CI Cochlear är också lite kompis med GN Resound. Med rätt modell av processor på ett öra och rätt modell av hörapparat från GN Resound på det andra, kan du använda olika trådlösa tillbehör för att höra t:ex mobiltelefon i både hörapparat och CI samtidigt.

Vi kan nog säga att de är lite kompis även med Phonak, då det finns en designintegrerad mottagare i Phonaks Rogersystem som passar direkt till deras senare processorer.
Via en adapter går det även att ansluta minimottagare från tex Comfort Audio.

CI Med-El. Du kan använda hjälpmedel via telespole. Till en del modeller finns ett särskilt batterifack och du kan även ansluta minimottagare. Har du då en hörapparat med minimottagare, eller T-spole på andra sidan, kan du på så vis få ljud i bägge öronen. Exempelvis en Phonak Roger Pen kan då fungera som telefonhjälpmedel via Bluetooth.

Den senaste processorn som heter SONNET går att utrusta med designintegrerad mottagare som heter Phonak Roger 21.

GN Resound har trådlösa tillbehör i en familj som de kallar Unite.

Anslutning till mobiltelefoner via Phoneclip+
Phoneclip+ fungerar med många Resoundhörapparater, syskonföretaget Beltone, vissa CI-processorer från Cochlear och även då med dessa företags “made for iPhone” hörapparater.
Det är bra för de som tex. Har Androidtelefoner, eller helt enkelt inte alltid vill ta fram mobilen då de ska svara. De har även en app för att styra hörapparater via mobiltelefonen.

Widex.
De trådlösa tillbehören här heter DEX.
Även hos Widex så fungerar dessa tillbehör med både äldre hörapparater och de nyaste “made for iPhone” hörapparaterna Beyond.

Phone-dex, här ovan, är kanske det enklaste tillbehöret som pluggas i telefonens hörlursuttag.

Com-dex, här ovan, gör dig helt handsfree trådlöst via Bluetooth.

Uni-dex, härnedan, ansluts med en sladd till din smartphone.

Phone-dex eller Com-dex ger dig även möjlighet att använda en app (iPhone eller Android) där du styr dina hörapparater. En bra sak där är att även med lite äldre hörapparater kommer du åt att ställa in hörapparaternas riktverkan, eller lyssningsfokus på Widex-språk.
Mer om riktverkan kan du läsa i ett av mina tidigare inlägg.