Ronnie Lindroth, Hörselingenjör

Phonak har i samband med sitt 70-års jubileum lanserat hörapparaterna Audéo B-Direct. De bygger på Sonovas nya Sword-chip som möjliggör flera typer av trådlös kommunikation direkt till hörapparaterna.
Audeo B-Direct tillhör Phonaks Belong-familj och det trådlösa Sword-chippet har enligt Phonak den lägsta strömförbrukningen på marknaden vid telefonsamtal.
Konkurrenterna har hittills satsat på hörapparater som är made for iPhone men Audéo B-Direct fungerar med de flesta mobiltelefoner som har Bluetooth dvs samtal via både nyare Bluetooth 4.2 och Bluetooth ”classic”.

Det här är Audéo B-Direct
Hands free ”på riktigt”– Audéo B-Direct kan agera som headset vid mobilsamtal vilket innebär att det inte finns något direkt behov av att hålla i mobiltelefonen. En av hörapparaterna agerar mikrofon och sänder din röst under samtal och den andra hörapparaten tar emot samtalsljudet. Endast ljud till en sida (valfri) alltså.
Ingen a2dp-streaming – Audéo B-Direct stöder inte audiostreaming som t.ex. ljudböcker och spotify direkt från din telefon/surfplatta/dator. Audeo B-Direct saknar också telespole vilket gör att det inte går att lyssna på Teleslingor. Phonaks streamers som ComPilot och Compilot Air mfl fungerar inte med Audeo B-Direct och inte heller Rogermikrofoner och andra hjälpmedel.
En app för styrning – Det finns en app för smartphoneanvändare varifrån funktioner och ljud i Audéo B-Direct kan styras.
Vatten och dammskydd– Hörapparaterna har en IP-klassning på 68 vilket innebär ett riktigt bra skydd mot både vatten och damm.
Tv-connector– till Audéo B-Direct har Phonak tagit fram en särskild TV-sändare som sänder stereoljud till hörapparaterna. TV-connector använder en egen typ av Phonakspecifik radio för att ge så kort tidsfördröjning som möjligt i ljudöverföringen. Det går även att lyssna flera personer samtidigt på samma sändare.

Enkel att använda
Användningen är mycket enkel på så vis att en Audéo B-Direct-bärare som passerar någon meter från en TV-connector automatiskt blir inkopplad och därefter kan lyssna på upp till ca 15 meters avstånd.

Vi som var med på den stora lanseringen i Danmark tillsammans med hörselfolk från hela världen fick även en liten försmak av vad Phonak har på planeringsstadiet just nu. Det nya Sword-chippet kommer att göra det möjligt att ta fram fler nya applikationer och produkter i framtiden. Med utökat stöd för streaming av ljud och information mellan hörapparater, Rogermikrofoner och annat.
Roligt och spännande med utveckling!