Om du hör dåligt kan jag bara säga en sak. Gör som jag. Gå och gör något åt det.

– Jag har nog hört dåligt hela mitt liv egentligen. Jag hade många öroninflammationer när jag var barn, jag fick plaströr i örat och när jag sen gick i tvåan och trean fick jag en stödlärare. Mina föräldrar var nog oroliga att jag inte skulle höra vad som sas när läraren var vänd mot tavlan.
Men någon hörapparat blev det inte för Linda Arefall, inte förrän förra året, 25 år senare.
– Jag hörde väl inte tillräckligt dåligt, och kanske jag inte ville det själv heller. Jag hade ju bilden av att hamna på någon hörselavdelning på ett sjukhus bland gamla gubbar med rundgångsljud. Nej usch, hörapparater det ville jag inte ha, det behöver jag inte. Det var lite av förnekelse kanske.

Linda hankade sig fram

Så Linda hankade sig fram under resten av skoltiden, och senare på sina arbetsplatser, genom att göra som så många andra med hörselproblem.
– Jag fixade min dåliga hörsel genom att läsa på läppar, titta på kroppsspråk, och försöka tolka meningar. Ibland låtsas man att man förstår, nickar och ser glad ut.
Till slut var det en kollega på Lindas nya arbetsplats som påtalade att han märkt att Linda inte alltid hängde med riktigt, och Linda började inse att så ville hon inte ha det längre. Hon ville ju inte missköta sitt arbete.
– Jag visste ju att jag hörde dåligt, så jag var glad att min kollega sa något och han gjorde det på ett väldigt ödmjukt och bra sätt.
– Tidigare hade arbetet ändå flutit på rätt bra på en arbetsplats med 3-4 medarbetare, och kundmöten där vi satt i smårum, nära varandra. Nu var det annorlunda på ett huvudkontor med många avdelningar. Jag märkte framförallt på fikapauserna, när det är 15-20 personer i rummet och det skramlar mycket och folk säger olika saker, att jag inte hängde med. Folk skrattade åt någonting och jag undrade bara vad de skrattade åt.
Så Linda kontaktade Hörbart, och det blev en positiv upplevelse.

Fascinerande med den nya tekniken

– Jag blev faktiskt fascinerad när jag kom dit och märkte hur långt tekniken har gått framåt. Hörbart är otroligt bra, verkligen, de är moderna, och inriktade på moderna hjälpmedel. Det var inte alls det jag trodde, gamla stora apparater som syns jättemycket.
– Plötsligt kändes det inte alls obekvämt med hörapparater utan mer som att det här är en smart lösning som jag behöver, precis som man kan behöva en ny telefon eller ett par glasögon.
Linda hörde ganska mycket sämre än hon var medveten om, hon låg en bra bit under vad talfältet är för normalhörande så det var mycket som föll bort.
– Det var en annan värld att få hörapparater. I början blev jag chockad, jag tänkte att det här är så högt att det här klarar jag inte av. Men jag vande mig snabbt. Om jag hade vetat hur smidigt det var och att hörapparaterna knappt syns, då hade jag gått tidigare.
– Jag har hörapparater på jobbet och så har jag en dosa runt halsen, som är kopplad till en mikrofon men också synkar med min Iphone, så när någon ringer så får jag samtalet direkt i mina hörapparater. Och tack vare myggan på kragen hör de vad jag säger.
– Det är väldigt smidigt för just telefon hade jag stora problem med tidigare. Nu hör jag telefon hur tydligt som helst.

Det finns bra arbetshjälpmedel

Det är inte bara hörapparaterna som underlättar arbetsvardagen för Linda. Hon arbetar mycket med utbildningar med många i rummet, och då har hon en mikrofon som hon kan lägga på bordet och som gör att hon får ett bättre ljud.
– Den har jag också med vid konferenser och andra möten. Det finns också en liten mikrofon till den utrustningen, så att om jag ska lyssna till någon särskild som ska prata mycket, så kan jag sätta mikrofonen på den personen.
– Så när vår VD håller föredrag så kan jag be honom att ha den på sig, och jag hör allt perfekt, även i stora lokaler.
Även på fritiden har en bättre hörsel förändrat vardagen för Linda.
– En fördel med mina hörapparater är att det fungerar att ha hörlurar samtidigt, så när jag sprang Midnattsloppet senast kunde jag ha min Iphone och Runkeeper på så jag kunde kolla statistiken.
– Jag kan ju prata i mobilen med ett headset också, när jag är hemma, och det går hur bra som helst.
Mitt möte med Hörbart har verkligen varit positivt. De är inne på det här med att ”kom hit om ni har dålig hörsel, vänta inte, det finns smarta lösningar, även om man är kvinna och 34 år”.
– Och så är det, om du hör dåligt kan jag bara säga en sak. Gör som jag. Gå och gör något åt det!

Om jag hade vetat hur smidigt det var och att hörapparaterna knappt syns, då hade jag gått tidigare.