Ronnie Lindroth, Hörselingenjör

De flesta har säkert hört talas om att det nu från 1:a februari 2018 är förbjudet att köra bil och samtidigt hålla sin mobiltelefon (eller annan kommunikationsutrustning) i handen.
Samtal utan handsfree, rattsurfning mm är nu inte längre bara olämpligt, utan kan även ge böter.
Att använda mobiltelefonen i en hållare kan även det vara olagligt om en polis bedömer att det påverkar bilkörningen, samma sak gäller faktiskt mobilsamtal med handsfree. En bedömningsfråga med andra ord, som troligen blir klarare när det finns några rättsfall som stöd.

Det finns flera lösningar
Jag har tidigare skrivit om hörapparater som är MFi, ”Made For iPhone”. Dessa hörapparater kan via Bluetooth streama ljud direkt från mobilen vid samtal eller när du lyssnar på något annat på din iPhone.
Gemensamt för dessa är att du vid telefonsamtal pratar i telefonens mikrofon. Här har tillverkarna av hörapparater tagit fram olika lösningar för att kunna tala helt handsfree.

Oticon har till sina hörapparater i familjen Opn tagit fram ConnectClip, som dels gör en handsfree (bra i bilen), dels kan användas som en trådlös mikrofon för att höra på avstånd eller i buller. Den kan även parkopplas med dator, Androidtelefoner mm.

Har du made-for-iPhone hörapparater från GN ReSound, t.ex Linx3D, så kan Phoneclip+ göra dig helt handsfree. Det fungerar även med vissa hörapparater från Belltone och nyare processorer från Cochlear.

Phonak har sina senaste ”Made for all” där ena hörapparatens mikrofon tar upp tal vid telefonsamtal.

Widex made-for-iPhone hörapparater kan göras helt handsfree med bluetoothstreamern ComDex.

Sivantos, (fd Siemens) made-for-iPhone hörapparater, Signia Pure 13 BT primax och nya familjen som heter Signia NX, har ett nytt tillbehör som heter StreamLine Mic som gör dig helt handsfree och även kan fungera som fjärrmikrofon.

Det finns olika lösningar för de flesta modeller och fabrikat av hörapparater. Jag har skrivit en del om detta med att koppla mobilen till sina hörapparater tidigare här.

Vad kostar det?
Det är behovet som styr, finns behovet i arbetet kan ofta finansiering ske från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Beroende på typ av hörselnedsättning kan även Landstinget ibland ge bidrag, vi hjälper dig med information och eventuell ansökan.
Vill du veta vilken som är den bästa lösningen just för dig? Boka en tid hos oss för en genomgång av just din situation, det är viktigt för oss att behovet och dina egna önskemål är det som avgör vilka apparater och hjälpmedel du får.