Peter Westerling, 53, är sedan födseln helt döv på vänster öra. På sitt högra öra har han en 30-procentig hörsel. Men det var inte förrän han var 23-24 år, och blev pappa, som han fick sin första hörapparat.

– Jag vet inte hur jag klarade mig innan, berättar Peter. Jag gissade nog mycket, satte mig längst fram på lektionerna och läste på läppar och använde andra sinnen i en utsträckning som jag inte förstod då.
Orsaken till att jag inte hade hörapparat tidigare var att jag, som många andra unga då, inte ville ha det stigma som man kan få som dåligt hörande.

Det var ju enormt dumt egentligen, och mitt råd till unga idag är att alltid se framåt, berätta
om hörselnedsättningen, utrusta dig med den bästa tekniken som finns och låt inte ett handikapp stå i vägen för drömmarna.

Det finns många lösningar
Det finns så många hjälpmedel att få, och på Hörbart har man hjälpt mig att hitta det allra bästa som fungerar för mig, i min situation.

Den första hörapparaten innebar en stor förändring för Peter, även om den inte var så sofistikerad som de som finns på marknaden idag.

– Plötsligt kom jag upp till ett hörande på 95 %, för mig var det en revolution. Nästa milstolpe blev när jag fick en hörapparat bakom örat, för att inte tala om när jag fick min ComPilot att hänga runt halsen. En sambandscentral som i ett slag gjorde hela processen med att höra så mycket smidigare.
Nästa lyft för Peter kom då han skaffade sig en bärbara mikrofon, Rogerpennan, som han kan rikta åt det håll han vill höra, eller bara lägga bredvid sig.

– Framförallt ljudmässigt är den här Rogerpennan ett stort lyft, det är häftigt att jag kan höra i situationer där jag tidigare i princip inte har kunnat höra speciellt bra. Tidigare har jag fått anpassa situationen till mig, eller anpassa mig efter situationen.

Jag har fått komma överens med den jag pratar med, eller behövt placera mig på ett sätt så att jag hör. Nu behöver jag inte alls hålla på så, jag är friare helt enkelt.

Jag behöver inte tänka på att hamna på rätt sida i en lokal, även om jag fortfarande gör det automatiskt efter alla år.

Jag behöver inte längre sitta och fundera på om jag kommer att höra eller inte, för jag vet att jag kommer att höra.

Fullutrustad för jobb
Det är i olika typer av möten med människor som Peter ser den stora fördelen med sina tekniska hörselhjälpmedel.

– Jag är fullt utrustad med teknik för alla situationer. Med hörapparaterna som är av bakom-örattyp
hör jag 97 procent. Möteslokaler är visserligen ganska bullriga miljöer, ofta med dålig akustik och många
mötesdeltagare, men med Roger Table Mic och Roger Pen går det oerhört bra.

ComPilot gör att jag kan kommunicera och audioprata väldigt enkelt via telefon, Skype och annat. Det enda jag behöver tänka på egentligen är att ha med extra batterier.

Peter har en arbetsledande befattning på företaget Mogul, som arbetar med allt som rör ett företags digitala närvaro på nätet för uppdragsgivare som exempelvis SBAB, Alecta, Kungliga Operan och Riksantikvarieämbetet.
– Som Creative Director coachar och inspirerar jag mina medarbetare och teamet av designers. Arbetsgruppen tar fram användbar funktionalitet och attraktiv design av en webbplats eller en app, så att besökaren vill stanna kvar. Men jag är också ute och berättar om oss på Mogul för nya potentiella kunder.

Peter lever ett aktivt liv
Peter är aktiv både på jobb och har en aktiv fritid, där han konsumerar mycket kultur, konst film, teater och opera. Och han gillar att träna, gärna i lite tuffare miljöer.

– Det är från den analoga världen jag hämtar energi och inspiration till mitt jobb i den digitala världen, kan man säga. Jag paddlar, spelar golf, åker skridskor och inlines. De hörapparater som jag har idag är otroligt bra utomhus.

Hörapparaten är vattentät, står emot svett och ett eller annat ofrivilligt dopp. Den klarar vind och brus på ett bra sätt. Jag hör vad träningskompisar säger, även på lite håll.

När det gäller konst, teater, film, opera så är oftast ljudnivån av den karaktären att jag inte behöver mer än hörapparat. Och jag undviker helt att gå på konserter där en hög ljudnivå blir en risk.