Sture Lantz var en av de första kunderna hos Hörbart.

– Jag tror jag var bland de första, de hade precis öppnat för fyra år sedan. Jag hade lite tur tror jag. Det var ju jättelika väntetider på den tiden, och visserligen hade jag en remiss till de som skötte hörselvården åt landstinget, men jag fick aldrig en tid!
– Så tack vare vårdgarantin kunde jag bli skickad till Hörbart, och det var ju jättebra!

Skulle behövt hörapparat ett decennium tidigare

– De tog hand om mig perfekt från första dan och provade ut och hade sig, så jag blev väldigt bra omhändertagen. Det kändes ju fantastiskt att få hörapparater och jag fick ju så fina apparater också, de var små och syntes inte. Det var som en helt ny värld öppnade sig, jag skulle behövt det här för tio – femton år sedan, i jobbet.
– Men då hade jag tyvärr aldrig tid att göra något åt det. När jag jobbade på slutet och hade möten, blev jag istället dominant och tog över, för mig själv kunde jag höra. Tur man var chef, skrattar Sture.

Vattentäta hörapparater ger en friare livsstil

Sture poängterar hur mycket livet ändrats sedan han har fått ordentliga hörapparater, och speciellt den senaste modellen som är vattentät.
– Allt var egentligen bra även med de första hörapparaterna jag fick, men det fanns en svaghet och det var att de inte tålde vatten.
– Jag tränar mycket och då svettas jag, och det räckte för att batterierna skulle slås ut. Det tränger lätt in fukt så jag var tvungen att ta av mig dem så fort jag skulle göra något fysiskt, till och med när jag skulle ut med hunden. Det var bökigt, men som tur var gick de till slut sönder och jag fick prova ett par nya som är vattentäta, som Hörbart tipsade om. De är fantastiska. Det blir så mycket enklare för jag behöver inte tänka så mycket på vad jag ska göra, de håller i alla väder och aktiviteter. Jag kan till och med duscha med dem om jag skulle vilja.
Sture har också märkt flera andra fördelar med sina nya hörapparater, som att batterierna håller i två veckor mot fem dagar förut, och de får plats innanför hans MC-hjälm. 
– De är så bra inställda också, det är otroligt elegant gjort. De tar hand om mig så perfekt på Hörbart, och de är väldigt trevliga.
– När jag sätter på mig hörapparaterna är det som om jag tar ut en bomullstuss ur örat, det känns precis så.
– Världen öppnar upp sig, det är en stor skillnad. Jag har dem i öronen från morgon till kväll. Jag kan höra allt igen och prata med frugan i bilen, det kunde jag nästan inte förut. Hustrun säger att har jag dem inte på mig, vägrar hon prata med mig.

Dålig hörsel påverkar även omgivningen

– Det är ju så att en dålig hörsel påverkar inte bara mig utan även alla omkring. Omgivningen blir irriterad om jag inte har hörapparaterna på mig och hör vad som sägs.
– Man säger va två gånger, och sen låtsas man förstå för man vill ju inte bli betraktad som dum i huvudet. Till slut drar man sig undan, och det sociala livet blir annorlunda om man inte hör.
– Och så behöver det ju inte vara, säger Sture. Speciellt inte när man har stödet från ett ställe som Hörbart, som alltid går att nå, och är trevliga.
– Att komma till Hörbart känns inte som man går till sjukan eller vårdcentralen, det känns mer som att komma hem till kompisar.