Det var för ungefär tio år sedan som Torbjörn Linderson plötsligt fick dålig hörsel.

– Jag fick en öroninflammation och sedan dess har jag hört sämre, och idag har jag 70 decibels nedsatt hörsel i diskanten.
Torbjörn Linderson driver sin egen konsultverksamhet sedan många år tillbaka. Han designar bland annat master till havsgående katamaraner och reser över hela världen.
– Som du förstår så är ju jobbet livsviktigt för mig, och att höra ordentligt är ett måste. Därför var det riktigt svårt en period när jag jobbade med ett företag där jag ofta hamnade mellan många personer som pratade, och så använde vi oss av Skype över nätet. Där sitter ju folk ofta i ett kalt bullrigt rum och pratar och det är plågsamt att försöka vara med överhuvudtaget.
– Men man får vara lite envis och fråga om, och jobba på att inte bli en tjurig gammal döv gubbe. Det finns ju en risk att man blir vresig för att man inte hör.
– I det perspektivet är det viktigt att folk får snabb hjälp, tycker Torbjörn, för ju tidigare man får hörapparat desto lättare är det att vänja sig. Desto färre dumma vanor har man skaffat sig.

Missnöjd med sin förra hörselmottagning

Torbjörn gick hos en annan hörselmottagning tidigare, men kände att de inte tog hans behov av att höra riktigt på allvar.
– Jag gick därifrån. De ville till exempel bara sälja ett speciellt märke av hörapparater, för det var deras märke som de tjänade pengar på. Sen påstod de att det inte fanns vattentäta apparater, som den här som jag har nu.
Så Torbjörn bytte till Hörbart, och det har han aldrig ångrat.
– Det har fungerat väldigt bra med Hörbart. Man märker att de har en professionell inställning. De kan helt enkelt sitt jobb och de bryr sig, för att sammanfatta det hela. Det är den kombinationen man behöver.
– Sen tror jag att det är en personlighetsfråga också. Hos Hörbart finns den empati och förståelse som behövs.

Testat flera hörapparater

Torbjörn har fått prova flera olika hörapparater och hittat ett par som fungerar bra.
– Jag tror vi har ändrat inställningar tre gånger på dem, och nu fungerar de precis som jag vill. Jag har inte prövat dem än i segling, men för mig är det viktigast att de är vattenskyddade.
Torbjörn har på sig sina hörapparater nästan jämt.
– jag har dem inte när jag sover, men i och med att de har en tunn slang så är det lättare att ha dem på när man pratar i sängen till exempel. Det är ju annars ett problem när man ska funka i ett äktenskap, då ska man plötsligt ta på sig hörapparaten om man gärna vill höra vad som sägs.

Automatiska inställningar på hörapparaten

– De nya hörapparaterna är dessutom duktiga på att ställa in sig själva. De dämpar ner och friserar ljuden så att det fungerar. De tar oljuden med en gång. De jobbar lite i förväg till och med, noterar att det är en bullrig miljö man är i.
Via en trådlös enhet, ”Compilot”, som hänger på bröstet kopplar han allt han vill med hjälp av bluetooth, till exempel telefonen.
– Det jag saknar är en app på telefonen för att kunna styra det hela därifrån. Eller att rikta in vart jag helst vill lyssna.

Nya möjligheter för företag

Kontakten med Hörbart och känslan av att de är så öppna för nya idéer, har inspirerat Torbjörn att fundera i nya banor när det gäller hörseln och hörselproblem på arbetsplatser.
– Det finns stora vinster att göra i företagen, om man ser till att personalen har god hörsel. Företag borde göra återkommande hörseltester för alla. Det är ju en enorm ekonomisk förlust om erfarna medarbetare bara sitter och låtsas att de hör. Något som sker oftare än man kanske tror.
– Och så slutar det med att man slätar över felet istället för att göra rätt från början, säger Torbjörn och skakar på huvudet.
Själv behöver han inte hamna i den situationen längre, för Torbjörn har hörapparater som fungerar i de flesta situationer och han har nära till den professionella hjälpen hos Hörbart. Då kan han fortsätta att arbeta utan problem över hela världen.
Om några timmar kommer han att sitta i Paris för att planera lanseringen av en ny sportbil.
Och han kommer att höra vartenda ord som sägs.

Torbjörn håller broschyren om den nya sportbilen i handen