Ronnie Lindroth, Hörselingenjör

Att välja hörapparater har blivit väldigt mycket som att välja bil. Det är inte bara storleken, styrkan och färgen som spelar roll. Vilken miljö ska de klara? Då tänker jag på både ljudmiljö och det klimat som hörapparaterna kommer användas i.

Precis som i jämförelsen med bilinköpet så är det i lite mer krävande situationer som de verkliga skillnaderna mellan basmodeller och lite mer avancerade visar sig.

Det är på motorvägen och den lite sämre grusvägen som du känner störst skillnad mellan en enklare och en lite mer påkostad bil.
En annan sak som är viktig att väga in i sitt val är vad det finns för möjligheter runtomkring.
Den förmodligen vanligaste frågan som vi får är om det finns något smart sätt att få in ljudet från telefon i hörapparaterna, det finns det!
Beroende på vilken modell och vilket fabrikat du har så finns det olika lösningar.
För dig som har hörapparater med telespole så är ett vanligt alternativ en bluetoothslinga, exempelvis Nokia LPS-6.
kopplamob1

När telefonen ringer vibrerar slingan som hänger runt halsen, du byter till T-läge på hörapparaterna och trycker på svarsknappen. Nu har du ljudet från telefonsamtalet direkt i hörapparaterna och är helt handsfree.
Du kan även lyssna på musik och annan audio via slingan.
En nackdel med att lyssna via teleslinga är att i miljöer med mycket magnetfält kan störande brum förekomma. Av den anledningen har de olika hörapparattillverkarna tagit fram olika sk ”streamers”
Ljudet förs då inte över analogt via magnetfält som med slinga utan med olika digitala tekniker till hörapparaterna för att uppnå bättre ljud och mindre risk för störningar.
Gemensamt för dem alla är att då streamern är länkad via bluetooth till telefonen så hörs ringsignalen direkt i hörapparaterna och det krävs bara en knapptryckning på streamern för att svara i telefon och få ljudet direkt i hörapparaterna. Helt handsfree.
De olika varianterna som finns i dagsläget är dessa, allt beroende på modell och fabrikat på dina hörapparater.

kopplamob2

Phonak ComPilot har tydliga knappar för att svara/lägga på och ändra volymen i hörapparaterna. När den används tillsammans med Phonaks lite nyare hörapparater fungerar den även som fjärrkontroll för till hörapparaterna mellan telefonsamtalen. Nummerpresentation på engelska finns för den som så önskar. Det går att köpa till separat sändare för att få stereoljud från exempelvis TV. Det finns även en trådlös mikrofon att komplettera med. Det går även att ansluta micromottagare för att kunna ta emot ljud från exempelvis konferens och möteshjälpmedel till jobbet. En bra sak är att Phonaks hörapparater ger stora möjligheter till att skräddarsy och anpassa ljudet separat när man lyssnar via ComPilot.

kopplamob3
Oticon Streamer har tydliga knappar och fungerar som fjärrkontroll till hörapparaterna. Det finns en rad tillbehör att komplettera med om behovet finns för att bättre höra TV i stereo, fast telefon och även en trådlös mikrofon. Det går att ansluta micromottagare för att kunna ta emot ljud från exempelvis konferens och möteshjälpmedel till jobbet.

kopplamob4
GNResound Telefonclip + är en smidig liten enhet som är mycket enkel att använda. En rolig sak är att det finns appar till smartphones så att själva mobilen kan fungera som fjärrkontroll. GNResound har även andra trådlösa produkter som fungerar med hörapparater för att höra TV och en trådlös mikrofon.

kopplamob5
Widex M-DEX är en lite större enhet som kan hänga runt halsen eller hållas i handen som en mobiltelefon. Fungerar som fjärrkontroll till hörapparaterna som talar om på svenska hur de är inställda (om man vill). En rolig finess är att det med vissa hörapparatmodeller går att själv välja i vilken rikting man vill höra, praktiskt i bilen då du vill höra rakt bakåt eller på en stojjig middagssittning där du kanske vill höra rakt åt höger.. TV sändare för stereoljud finns som en separat produkt.

kopplamob6

Siemens Mini TEK är en liten enhet som fungerar som både fjärrkontroll till hörapparaterna och bluetooth-streamer för mobiltelefon. Inkluderat i köpet är en sändare för stereoljud från exempelvis TV . Det går även att ansluta micromottagare för att kunna ta emot ljud från exempelvis konferens och möteshjälpmedel till jobbet.
Alla dessa hjälpmedel köper och provar du förstås ut hos oss på Hörbart.
Är du yrkesverksam och behöver hjälpmedel i ditt arbete hjälper vi dig att ansöka om heltäckande finansiering från Försäkringskassa eller Arbetsförmedlingen. Beroende på ditt behov och grad av hörselnedsättning kan det även finnas hjälp till finansiering via Landstinget.
Fråga oss så tar vi reda på vilka möjligheter som finns för just dig. Här kan du läsa mer om arbetshjälpmedel. Vill du läsa en fortsättning på denna text, så finns det en del 2 där vi berättar om den allra senaste utvecklingen på området.